Een ogenblik geduld a.u.b.

Bijna tweederde inwoners biedt burenhulp

door Sebastiaan van Delft
Bijna tweederde van de inwoners van gemeenten biedt burenhulp. In 2014 was dat de helft. Daarbij voelt 85% van de inwoners zich thuis in zijn buurt. Deze cijfers helpen de Burendag, die zaterdag weer gevierd wordt, in perspectief te zetten.

Burenhulp verschilt per leeftijdsgroep

De meest actieve leeftijdsgroep, die burenhulp biedt, is die van 40 t/m 74 jaar. De hulp aan buren onder deze leeftijdsgroep is al lange tijd hoog met een aandeel actieven van bijna 70%. Jongvolwassenen en 75-plussers zetten zich het minst vaak in voor burenhulp. 

Onder laatstgenoemde groep maakt vooral de ervaren gezondheid en beperkingen (waar onder mobiliteit) dat hun directe sociale netwerk beperkt is en de mogelijkheden beperkt om zich betekenisvol in te zetten. Jongvolwassenen geven aan dat hun gezinssituatie, werk of een gebrek aan interesse hen beperkt in hun inzet. Opmerkelijk is de afname van de inzet van jongvolwassenen sinds de lockdown periode, terwijl hun inzet gedurende de Coronapandemie juist wel toenam.

Grote bereidheid laagdrempelige hulp te bieden

Mensen zijn vaak bereid om laagdrempelige hulp te bieden of te vragen, zoals boodschappen doen (49%), een oogje in het zeil houden (61%), vervoer regelen (39%) of klusjes in en om het huis doen (25%). Maar als het gaat om persoonlijkere hulp, zoals hulp bij administratie of advies bij aanvragen (22%), oppassen op kinderen of huisdieren (21%), dan neemt de bereidheid snel af of voelen mensen zich ongemakkelijk om hulp te vragen.

Slechts 8% van de buurtbewoners is bereid om te helpen bij het toedienen van medicijnen of bij persoonlijke verzorging. Een klein aandeel van de buren (6%) staat open voor hulp bij schoonmaken of koken. Dit komt niet alleen doordat deze vormen van burenhulp minder vaak nodig zijn, maar ook omdat mensen niet graag langdurig betrokken raken bij intensievere vormen van burenhulp.

Latente behoefte aan ondersteuning bij ouderen

75% van de inwoners tussen 40 en 64 jaar is prima in staat om zelf hulp te regelen als dat nodig is, terwijl de helft van de 75-plussers deze zelfredzaamheid benadrukt. Dit duidt op een latente behoefte aan ondersteuning en bewustzijn hiervan onder ouderen.

Inwoners voelen zich thuis in hun buurt

Ruim 85% van de inwoners zich thuis voelt in hun buurt. De helft van de inwoners voelt zich daarnaast betrokken bij de mensen in hun buurt. De mate waarin bewoners zichzelf en anderen betrokken voelen bij, en gehecht voelen aan de buurt (sociale verbondenheid) is al lange tijd onverminderd hoog, en is sinds 2018 licht toegenomen.  

Lees ook het artikel ‘Verbondenheid door burenhulp'

Dit nieuwsbericht is gebaseerd op de Burgerpeiling-analyse ‘Verbondenheid door burenhulp’ door Mark Gremmen (onderzoeker bij VNG). De gegevens van Burgerpeiling zijn te vinden op waarstaatjegemeente.nl.

Meer informatie