Maatwerk Distributie Delft

Delft
 
  •  
  •  

Maatwerk Distributie Delft is medio 2010 gestart om een stadsdistributeur te vinden die de binnenstad van Delft schoon bevoorraadt zonder subsidie van de gemeente. Als er genoeg animo is voor het gebruik van stadsdistributie en de markt vindt stadsdistributie echt zo interessant als wordt beweerd, dan is die partij te vinden. Maatwerk Distributie zet in op het vinden van voldoende animo om daarmee een stadsdistributeur te verleiden in Delft aan de slag te gaan. Het animo wordt gezocht onder de leveranciers die de binnenstad van Delft aan doen. Hiervoor is de Last Mile Scan ontwikkeld. Een instrument waarmee een leverancier kan uitrekenen of het goedkoper is om zelf de stad in te rijden of om gebruik te maken van stadsdistributie.  

Resultaat: De resultaten van de Last Mile Scan bevestigen de verwachtingen. Ongeveer de helft van de leveranciers is duurder uit als ze zelf de stad in rijden. Een derde van deze leveranciers heeft aangegeven interesse te hebben in stadsdistributie. Dit animo is voldoende gebleken om een stadsdistributeur te vinden. Via een aanbesteding heeft uiteindelijk de combinatie PostNL/Werkse beschikking gekregen over de gegevens van de vijftig potentiële klanten voor hun stadsdistributie activiteiten en zijn zij die activiteiten eind 2014 gestart vanaf de Staalweg onder de naam Stadslogistiek Delft.  

Sinds de start van Stadslogistiek Delft zijn alle bewegingen van PostNL in de binnenstad volledig schoon. PostNL is daarnaast druk bezig om de vijftig potentiële klanten uit de Last Mile Scan te werven. De eerst cijfers over de effecten van Stadslogistiek Delft op de luchtkwaliteit en CO2 uitstoot worden het tweede kwartaal verwacht.  

Contactpersoon: Bram Coremans