Complex De Griend draait op WKO-installatie

Edam-Volendam
 
  •  
  •  

De keuzes die de gemeente Volendam-Edam (maar ook Provincie het het Rijk) maakt voor de inrichting van haar gemeente, heeft een grote invloed op de manier waarop de gemeente technische maatregelen (windmolens, zonnepanelen, WKO installaties) individueel dan wel collectief kunnen inpassen en toepassen in het leefgebied. De gemeente staat dan ook voor innovatieve uitdagingen.

Duurzaam complex 'De Griend'

Eén zo'n uitdaging is het complex 'De Griend'. Hoorne Vastgoed heeft in de wijk Broeckgouw in de gemeente Edam/Volendam dit complex gerealiseerd. De realisatie van een bouwblok met 50 koopappartementen, een Vomar Voordeelmarkt (2000 m²), een parkeergarage met 150 plaatsen en een maatschappelijke voorziening (1000 m²) is gerealiseerd in een combinatie met HSB Bouw Volendam en Vomar Voordeelmarkt. Deze combinatie won een door de gemeente Edam-Volendam uitgeschreven tender en kwam op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en verkoopprijzen als beste uit de bus.

WKO-installatie

De Griend heeft een eigen WKO-installatie. Het energiesysteem is gericht op het zoveel mogelijk reduceren van de milieubelasting. Dat betekent in de praktijk niet alleen het reduceren van de energievraag, maar ook het toepassen van duurzame energieopwekkingsvormen. Het gebruik van aardgas wordt zoveel mogelijk beperkt. Door de mix van functies in het complex is het mogelijk energie uit te wisselen. In dit geval wordt warmte afkomstig van de koelmachines van de supermarkt een op één gebruikt voor toepassing in de appartementen.