Sporthal Heuvelland

Berg en Dal
 
  •  

De gemeente Groesbeek – Berg en Dal streeft naar een duurzame samenleving en wil dit bereiken door onder andere milieuverontreiniging tegen te gaan en het verbruik van fossiele brandstoffen te beperken. Heuvelland zou voor haar bezoekers een voorbeeld en inspiratiebron voor verduurzaming moeten zijn. Het moet uiteindelijk leiden tot een CO2-reductie van 30% in 2020 en meer gebruik van duurzame energie, dat is het doel van de gemeente.

In de periode 2012-2014 is het gemeentehuis als pilotproject reeds verduurzaamd door diverse maatregelen. “Sporthal Heuvelland (gemeentelijk eigendom) is met haar forse energieverbruik een dankbaar vervolgproject in onze duurzaamheidsambitie”, aldus het college. Duurzaamheid staat hoog op de maatschappelijke agenda.

Door het gebruik van LED-verlichting, het verkleinen van de gas (van G65 naar G25)- en elektriciteitsaansluiting, het plaatsen van een PV-installatie en een zonneboiler zou de sporthal al een stuk duurzamer moeten zijn. Daarnaast wordt er in de hal een LED-scherm opgehangen waarop de verbruiken per tijdseenheid te zien zijn. “Dit draagt bij aan een stuk bewustwording van de bezoeker”, weet het college. Andere maatregelen zijn vanwege noodzaak al eerder genomen.

Er bestaat echter wel een mogelijkheid dat niet alle bovengenoemde duurzaamheidsmaatregelen kunnen worden uitgevoerd. Het ombouwen van de bestaande armaturen naar LED-verlichting vereist nog enig vooronderzoek omdat de criteria voor LED-verlichting in sporthallen nog niet eenduidig zijn. Onderzoek is ook nodig om aan de PV-installatie te werken. Het verkleinen van de elektriciteitsaansluiting hangt af van de SDE+ subsidie. “Omdat we gebruik willen maken van de SDE+ subsidie mag de aansluiting niet worden verlaagd naar 3×80 Amp”, legt het college uit.

De totale investering bedraagt zo`n € 145.000,-. De energiebesparing is volgens het college € 16.000,- per jaar.