Veilig Verlicht, energieneutrale OV

Texel
 
  •  

SAMEN ZELFVOORZIENEND, TEXEL GEEFT ENERGIE

In 2020 wil Texel energieneutraal zijn. Hoe gaan we dat doen? Door te besparen op energieverbruik en door zelf duurzame energie op te wekken. Iedere Texelaar kan daaraan zijn steentje bijdragen, met grote of kleine projecten. 

Alle openbare verlichting op Texel is omgebouwd naar LED-verlichting. Het project is onder de naam Slim Verlicht uitgevoerd. Door de aanpassing naar LED-verlichting heeft Texel nog maar 1/3 van de capaciteit nodig dan het voormalige lichtsysteem. De benodigde energie voor de nieuwe LED-verlichting wordt onder meer opgewekt via een drijvend PV-park op zonneweide Evertsekoog. Texel is daarmee de eerste Nederlandse gemeente die haar openbare verlichting geheel van duurzame energie voorziet. 

Sinds de installatie van de nieuwe verlichting wordt een schema van dimmen en doven uitgevoerd. Na 23.00 uur halveert de verlichting overal in lichtsterkte. In de rustige woonstraten dooft de verlichting vervolgens tussen 01.00 en 05.00 uur. 

Er zijn nog een paar slimme aanpassingen gedaan. Zo zijn er op een aantal rotondes en kruisingen de verkeerssituatie verduidelijkt met markeringen zoals wegdekreflectoren en verkeerszuilen. Verlichting in het buitengebied is grotendeels verwijderd. 

Slim Verlicht is een van de projecten waarmee de gemeente Texel haar duurzaamheidsbeleid uitvoert.