Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Oldenzaal
 
  •  
  •  

Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

De gemeente Oldenzaal heeft de ambitie om in 2025 geheel energieneutraal te worden. Om als gemeente het goede voorbeeld te geven zijn er in 2017 zonnepanelen geplaatst op het dak van het stadhuis én op het dak van het gebouw van de buitendienst. Voor de andere gebouwen die in het bezit zijn van de gemeente worden nog energiescans uitgevoerd.

Het dak van het stadhuis bevat 370 zonnepanelen met een jaarlijkse opbrengst van 92.900 kWh. Op het dak van het gebouw van de buitendienst liggen 260 zonnepanelen, die een opbrengst hebben van 63.725 kWh; gezamenlijk zijn dat 630 zonnepanelen met een opbrengst van 156.625 kWh. Dat is genoeg elektriciteit voor ongeveer 45 huishoudens. De zonnepanelen leveren een besparing op van €15.672,00.

De opbrengst van de zonnepanelen is online te volgen en wordt tevens weergegeven op een televisiescherm in de hal van het stadhuis.

Naast de aangelegde zonnepanelen is het dak van het gebouw van de buitendienst ook bedekt met een ‘sedum dak (groen dak)’. Dit levert voordelen op voor waterbeheer, isolatie, biodiversiteit, luchtzuivering en het levert daarnaast ook nog een verhoogde levensduur van het dak op