Iconen steeds vaker met trots gedeeld door gemeenten

Iconen steeds vaker met trots gedeeld door gemeenten

Duurzaamheid zit in de lift. Steeds meer gemeenten zetten steeds steviger in om duurzaamheid bij hun burgers en bedrijven te stimuleren. Die stimulatie leidt tot steeds meer duurzame initiatieven, die gemeenten met steeds meer trots delen.

Nieuwe enquête, nieuwe iconen

De LEE geeft op een laagdrempelige en inspirerende manier inzicht in het energieverbruik, opwekking van hernieuwbare energie en energiebeleid van de gemeenten* in Nederland. Dit inzicht verdeelt zich over vijf thema's, zijnde wonen, bedrijven, maatschappelijk vastgoed, hernieuwbare energie en mobiliteit. In het najaar 2016 werd de vernieuwde enquête naar alle gemeente gezonden. Inmiddels hebben ruim 150 gemeente de enquête volledig ingevuld. Deze laatste update geeft relevante informatie over hoe het lokale beleid ervoor staat om minder energie te verbruiken en de energie die dan nog nodig is duurzaam op te wekken.

* tot 2016 390 gemeenten per 1 januari betreffen dit 388 gemeente

Aardgasloze wijken

Bij het invullen van de vernieuwde enquête geven gemeenten ook hun lokale iconen. Daarmee brengt een gemeente de op hand zijnde energiestransitie op lokale schaal daadwerkelijk in beeld. Als we een kleine greep nemen uit een aantal nieuwe iconen, zien we bijvoorbeeld hoe gemeente Dalfsen een compleet nieuwe woonwijk aardgasloos inricht. In de Arnhemse wijk Presikhaaf werden maar liefst 96 woningen uit de jaren '60 losgekoppeld van het gas en tot "all electric" getransformeerd. Mooie voorbeelden die aantonen dat we wel degelijk van het gas los kunnen komen.

Deelbare mobiliteit

Op het gebied van mobiliteit zien we dat de plaatsen Appeltern, Barneveld en Wijk bij Duurstede inzetten op elektrische deelauto's. En hoewel Arnhem al het schoonste openbaar vervoer van Nederland heeft, is de stad nog niet klaar met innoveren. Er wordt inmiddels hard gewerkt aan een nieuwe lichting trolleybussen die nog schoner zijn. 

Duurzame scholen

Een andere ontwikkeling die via de nieuwe iconen zichtbaar wordt is dat gemeenten stevig inzetten op het verduurzamen van schoolgebouwen. Zo staan er mooie voorbeelden online. Onder meer in Wijk bij Duurstede; de nieuwbouw van basisschool De Anker kreeg volop aandacht voor duurzaam bouwen. En nadat basisscholen Jan Bluyssen en De Brinck in Uden door een brand volledig in as werden gelegd, herrees een compleet nieuw kindcentrum genaamd Speelplein Zoggel. Dit nieuwe schoolgebouw werd zo duurzaam ontworpen, dat het zich de duurzaamste basisschool van Nederland mag noemen.

Gezamenlijke initiatieven

Ook de regionale ontwikkelingen waarbij ondernemers, maatschappelijke organisaties en de lokale overheid de handen ineenslaan worden zichtbaar in de iconen. Zij werken samen aan het verduurzamen van hun gemeente, bijvoorbeeld Nunspeet. Of een hele regio, zoals CleanTech Regio dat doet voor de Stedendriehoek-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen.

Kortom: De lokale iconen maken de verduurzaming per gemeente en regio tastbaar. Elke gemeente doet dat stap voor stap, geheel in eigen tempo met de gedachte 'alleen ga je sneller, samen kom je verder'. Wil je weten of er in jouw gemeente mooie ontwikkelingen gaande zijn op gebied van duurzaamheid? Kijk dan hier: www.lokaleenergieetalage.nl/lokale-iconen.