Afvalstoffendienst ’s-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch
 
  •  

Voor de meeste mensen is afval ‘maar gewoon’ afval. Voor de Afvalstoffendienst in 's-Hertogenbosch heeft afval veel meer waarde dan ‘gewoon’; voor hen is afval een milieuvriendelijke brandstof of een grondstof voor een nieuw product.

Wat gebeurt er met het afval? 

Nadat de Afvalstoffendienst uw afval heeft ingezameld, verdwijnt het afval uit het zicht van de mensen. Toch heeft het afval nog een lange weg te gaan en is er een grote kans dat het op een of andere manier weer bij de mensen terugkomt. Ruim de helft van het ingezamelde afval wordt hergebruikt. Afval dat niet meer opnieuw kan worden toegepast, met name restafval, gaat naar de verbrandingsovens.

Klimaatneutraal gebouw

Een betere milieu begint bij jezelf. Dat geldt ook voor de Afvalstoffendienst. Het pand op bedrijventerrein Treurenburg heeft gevel- en dakbeplanting. Deze isolerende laag heeft een positief effect op het opwarmen van ons pand in de winter en het koelen in de zomer. In het pand  wordt LED-verlichting gebruikt en zijn de bureaustoelen gemaakt van gerecycled materiaal. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt om het wagenpark mee te wassen en toiletten mee door te spoelen.

En er is meer. Zo beschikt de Afvalstoffendienst over een biomassacentrale. Versnipperd en gedroogd snoeihout wordt ingezameld en hierin verbrand. Dat levert warm water op. Bedrijven, waaronder de Afvalstoffendienst zelf, gebruikt het warme water voor de verwarming. Een installatie van vijftienhonderd zonnepanelen voorziet bovendien het pand van elektriciteit. Al met al is het gebouw van de Afvalstoffendienst klimaatneutraal.

Gezamelijk project duurzame energie

In 2017 start werd bovendien gestart met het project duurzame energie in samenwerking met de buurman Waterschap Aa en Maas. De Afvalstoffendienst levert het waterschap warmte die wordt opgewekt in de biomassacentrale. Het waterschap gaat deze warmte gebruiken om uit het zuiveringsslib biogas te maken. De Afvalstoffendienst gaat dit biogas inzetten als brandstof voor de voertuigen (vuilniswagens). In totaal gaat het hierbij om 1 miljoen kuub gas, waar op jaarbasis 35 voertuigen mee volgetankt kunnen worden. 

Ruim 110 jaar afvalverzamelingsspecialist

Al meer dan 110 jaar haalt deze organisatie het afval op. Dit doet de afvalverzamelingsspecialist niet alleen bij bewoners in ’s-Hertogenbosch maar ook bij bedrijven, horeca en instellingen in de regio. Zelfs een groot aantal andere gemeenten maakt gebruik van de diensten.

Afval is dus meer dan ‘gewoon’!