IJsverwarming gemeentehuis

Peel en Maas
 
  •  

Uniek systeem om duurzaam te koelen en te verwarmen

Verwarmen met ijs, het lijkt een paradox, maar het werkt echt. Neem de koelkast in de keuken. Van binnen houdt hij ons groente, fruit en broodbeleg koel. Voel je aan de achterkant van de machine, dan voel je warmte. Het principe blijft, het koelgedeelte wordt alleen een ondergrondse buffer met water die bevriest.

IJsverwarming is een innovatieve manier om overtollige warmte In de zomer op te slaan in een  ondergrondse waterbuffer. Vanaf het begin van het koude seizoen wordt het water in de buffer gecontroleerd tot het vriespunt afgekoeld. Bij de overgang van koud water naar ijs komt er een grote hoeveelheid energie vrij. Deze energie wordt gebruikt om het Huis van de Gemeente mee te verwarmen.

Vanaf het einde van het stookseizoen begint het omgekeerde principe. Het water in de buffer is gecontroleerd in ijs veranderd. De kou wordt aan de buffer onttrokken om het Huis van de Gemeente te koelen in de zomer. Tegelijkertijd wordt er warmte in de buffer opgeslagen. Dit systeem gebruikt alleen elementen uit de natuur: zon, lucht, aarde, water en ijs.